knjigaonica
Studeni, 2012. 
Na ovogodišnjoj manifestaciji "Zlatna jesen" održane 3. studenog 2012. godine na Trgu svetog Jurja u Đurđevcu, sudjelovali su učenici i učitelji 1.d, 2.d, 3.c i 4.c razreda naše škole te slobodna aktivnost Knjigaonica.Listopad,  2012. 

Međuškolsko ekološko prijateljstvo

Međuškolsko ekološko prijateljstvo je projekt Ekološke družine Osnovne škole Ivan Lackovića Croata Kalinovac i Knjigaonice Osnovne škole Grgura Karlovčana Đurđevac sa njihovim učiteljima Martinom Lovrak Ivanov  i Zoranom Vidakovićem. Tijekom školske godine učenici ove dvije izvannastavne aktivnosti iz različitih škola održat ce niz zajedničkih susreta i radionica.

Cilje projekta je razvijanje ekološke svijesti,  prepoznavanje vrijednosti i primjena recikliranja kao načina zbrinjavanja otpada, upotreba recikliranog materijala u kreativnim radionicama  te promoviranja zaštićenih prirodnih vrijednosti Koprivničko - križevačke županije.
Prvi radionica održana je 10.10.2012. u Đurđevcu u OŠ Grgura Karlovčana Đurđevac gdje su učenici iz obje škole imali prilike naučiti cijeli postupak recikliranja papira.


                               
Lipanj, 2012. 

Polaznici slobodne aktivnosti Knjigaonica sa svojim radovima sudjelovali su na Izložbi učeničkih radova u sklopu Dana škole OŠ Grgura Karlovčana Đurđevac u lipnju 2012. 
Lipanj 2012. 

 Projekt Kravata i dijete
Polaznici slobodnih aktivnosti Spretne ruke, učenici 4. a razreda, polaznici slobodne aktivnosti Knjigaonica i njihovi učitelji Ljubica Vuković i Zoran Vidaković sudjelovali su u zajedničkom projektu Kravata i dijete.

Cilj ovog projekta bio je upoznati učenike sa simbolom hrvatske prepoznatljivosti – kravatom, tradicijom nastanka, razvijanje prava na zavičajni i nacionalni identitet te naučiti samostalno ručno uvezati knjigu harmonika uvezom.

U projektu koji je trajao cijelu nastavnu godinu učenici su naučilli vezati kravatu, saznali važne informacije o kravati, likovno i literarno izražavali na temu kravate te naučili izrađivati knjige u obliku kravate. 


Intervju za školske stranice OŠ Grgura Karlovčana ĐurđevacTravanj 2012. 

  U svijetu Knjigaonice sa Zoranom Vidakovićem

Naša škola od ove godine bogatija je još jednom izvannastavnom grupom. Mali novinari odlučili su je posjetiti i  upoznati se s njenim radom, voditeljem i polaznicima.
Kako bismo što dublje ušli u svijet Knjigaonice na početku zajedničkog druženja i sami smo pokušali izraditi knjigu od jednog lista papira. Naravno, u tome smo i uspjeli, a ostatak vremena iskoristili smo za razgovor s voditeljem grupe učiteljem Zoranom Vidakovićem i postavili mu niz zanimljivih pitanja o Knjigaonici.
1. Odakle Vam ideja za formiranje ovako zanimljive grupe?

Prije nekoliko godina bio sam u Japanu. Moja prijateljica je crtala oslikavala svoje ručno uvezane knjige i tada sam došao na ideju da bi svatko od nas mogao izraditi svoju knjigu. Nakon povratka iz Japana počeo sam se baviti ručnim uvezom knjiga. Svoje oduševljenje izradom knjiga želio sam podijeliti i sa svojim učenicima. Knjižničarka Nataša Švaco podržala me u tome i prve radionice u skopu projekta Izradimo sami knjige svoje održane su u školskoj knjižnici.
2. Koliko je potrebno da bi nastala jedna knjiga?
Postoje različite vrste uveza i prema tome se razlikuje nastanak određene knjige.
3. Jesu li pripreme za izradu opsežne?
Pripreme su dosta opežne jer za svaku knjigu potrebno je osmisliti predložak i materijal.   
4. Od kojih materijala obično radite knjige?
Knjige izrađujemo od  kartona, tkanine, kože i različitih vrsta papira.
5. Što se sve može naći u vašim knjigama?
Izrađujemo knjige u različitim oblicima, a do sada smo izradili knjige o ljubavi, životinjama, osjećajima, kravatama, a često se tu nađu i ilustracije raznih priča.
6. Imate li možda poseban kutak gdje držite novoizrađene knjige?
Novoizrađene učeničke knjige nalaze se u kabinetu likovne kulture i školskoj knjižnici, dok svoje knjige držim kod kuće.
7. Održavate li Knjigaonicu i izvan naše škole?
Održavao sam Knjigaonicu u Gradskoj knjižnici te na stručnim aktivima učitelja i knjižničara.
8. Što Vas najviše veseli u radu s polaznicima Knjigaonice?
Veseli me kada učenici ponovno kod kuće pokušaju napraviti istu knjigu koju smo radili na satu.
9. Koji su Vam daljnji planovi vezani uz Knjigaonicu?
Planiram napisati priručnik za izradu knjiga.
10. Čime se bavite u slobodno vrijeme?
Uzgajam sukulente, slušam etno glazbu, fotografiram, istražujem različite vrste ručnog uveza, bavim se grafičkim oblikovanjem časopisa i kataloga. Jednostavno, promatram svijet oko sebe i učim. Najveća inspiracija u stvaralaštvu mi je Priroda.

11. S obzirom da izrađujete knjige, volite li ih čitati?
Volim čitati biografije umjetnika, socijalne romane, mitove i legende...Koristim se i modernim medijima (kindle).
12. I za kraj što biste poručili onima koji nisu u ovoj grupi, a možda bi se željeli okušati u izradi knjiga?
Svi oni koji su vrijedni i vole izrađivati stvari svojim rukama mogu se priključiti našoj grupi iduće nastavne godine.

Nema komentara:

Objavi komentar