radionice


Listopad 2015. 
Održana radionica izrade unikatnih knjiga

Ovogodišnja tema Mjeseca knjige je međunarodna godina svjetlosti i tehnologija zasnovanih na svjetlu. Učenici Gimnazije Dr. Ivana Kranjčeva u Gradskoj knjižnici u Đurđevcu su oblikovali i izradili unikatne knjige na temu Nikole Tesle, a voditelj radionice je bio Zoran Vidaković. Primjerci knjiga mogu se pogledati u Gradskoj knjižnici Đurđevac.

Lipanj 2015. 
Vrtičanci na Picokijadi

U subotu 27. lipnja, u 10:00 sati u Domu kulture održana je Mala crtana Picokijada. I ove godine djeca su se likovno izrazila na temu „PICOKIJADE“. Uz voditelje, odgojiteljicu Renatu Kovačić i učitelja likovne kulture Zorana Vidakovića djeca su nacrtala niz crteža. Crteže su zajedno sklopili u slikovnicu koju su kreativno oblikovali u pijetla.
Na radionici su sudjelovala djeca starijih odgojnih skupina Dječjeg vrtića „Maslačak“ Đurđevac i djeca raznih uzrasta koja su se uključila u radionicu.

Lipanj 2015. 
Održane Dječje igre “Kukurijek”

U subotu 20. lipnja na gradskom trgu u sklopu Dječjeg festivala "Kukuriček" 2015 održane su Dječje igre "Kukurijek" kao uvertira samom festivalu.
U programu su sudjelovale brojne Gradske udruge i ustanove koje su mentorirale najmlađe kroz brojne radionice. Jedna od radionica bila je i Knjigaonica na kojoj su najmlađi sugrađani imali prilike izraditi svoju knjigu. 
Voditelj radionice bio je Zoran VidakovićLipanj 2015. 

IZRADI SVOJU KNJIGU O PLESU!
U prostoru Zagrebačkog plesnog centra 10.6. od 17.30 do 19.30 h održana je kreativna radionica Rasplesana knjiga. 
Ovu kreativnu radionicu vodio je Zoran Vidaković - knjigoman, umjetnik koji ne poznaje granice kako bi knjiga trebala i mogla izgledati, majstor ručnog uveza.
Osim kao autor, Zoran Vidaković često sudjeluje i kao voditelj brojnih dječjih radionica.
Zadatak ove radionice bio je ručno oblikovati i uvezati knjigu, ovoga puta iz jednog komada papira, te uz recikliranje stvarati novo, koristeći i različite materijale te time ostvariti ručno izrađeno, unikatno djelo.
Najbolji radovi biti će izloženi do kraja festivala.


Lipanj 2015. 

POKLON ZA UČITELJEUčenici svih osmih razreda Osnovne škole Grgura Karlovčana Đurđevac sudjelovali su u radionici Ručni uvez knjiga – izrada knjižice harmonika uvezom. Izrađene knjižice bile su poklon svim učiteljima koji su ih učili kroz osam godina školovanja. Na taj način izrazili svoju zahvalnost i poštovanje prema učiteljima, uručivši im prigodne darove koje su sami izradili.Voditelj radionice bio je učitelj likovne kulture Zoran Vidaković. 
Svibanj 2015. 

Radionica "Ručni uvez knjiga - izrada knjižice harmonika uvezom"

Učitelj razredne nastave i likovne kulture Zoran Vidaković koji se bavi ručnim oblikovanjem i uvezom knjiga, održao je za učenike Srednje škole Stjepana Sulimanca Pitomača kreativnu radionicu „Ručni uvez knjiga – izrada knjižice harmonika uvezom.

U radionici je u pratnji školske psihologinje i knjižničarke sudjelovalo 20 učenika od 1 do 3 razreda smjera upravni referent. Učenici su od hamera i ukrasnog papira  izrađivali vlastite knjige u obliku harmonike. Gotove uratke su ukrašavali satenskim vrpcama. 


Travanj 2015.

Nacht des Buches / Noć knjige

23.4.2015, 17.30 - 19.00 u knjižnici Goethe-Institut Kroatien u Zagrebu održana je kreativna radionica izrade knjiga za učenike od petog do osmog razreda. Djeca su izradila vlastitu knjigu s koricama od šarenih plastičnih vrećica i naučila kako se radi brošurni uvez.
Prosinac 2014.

Kad se papir raspapiri

Neprestance se potvrđuje da je papir iskoristiv u raznim situacijama, jer je strpljiv, podatan, demokratičan...
Usprkos digitalnoj revoluciji i njenim blagodatima, ne može se bez papira. Knjige na drugim medijima neće niti mogu istisnuti dragu pisanu ili tiskanu knjigu na papiru. Stoljećima se knjige tiskaju. One su drugačije. To se osjeti i malim dodirom njenih listova. Stare knjige imaju neki svoj posebni miris, drugačije mirišu tek tiskane knjige. Prije izuma tiska knjige su se ručno prepisivale i uvezivale. Da je to i danas zanimljivo, vrijedno i korisno, doživjeli smo na dvjema radionicama koje je vodio Zoran Vidaković, učitelj razredne nastave i likovne kulture iz OŠ Grgura Karlovčana Đurđevac. Radionice je održao 3. prosinca ove godine u OŠ "Grigor Vitez" Sveti Ivan Žabno. Prva radionice bila je za učiteljice razredne nastave. Nakon uvodnih riječi o knjizi kroz povijest, voditelj je sudionice uputio u izradu origami knjige, učiteljice su pomno slijedile korake izrade. Bile su učinkovite tako da su, osim origami knjige, uspjele napraviti i jednu knjižicu, notes. Sve su izrazile svoje zadovoljstvo ovim načinom rada i ishodima. Isticale su da će dosta toga moći praktično primijeniti na satovima likovne kulture, pogotovo sada u predbožićno vrijeme. Također će moći napraviti s učenicima knjižice koje će služiti kao podsjetnik, memo iz pojedinih predmeta, ili će od tih knjižica oblikovati male slikovnice, puno je, dakle, mogućnosti. Druga radionica bila je također zanimljiva. Održao ju je za učiteljice i učitelje predmetne nastave. Oni su izradili knjižice japanskim uvezom. Svi su se dobro snašli koristeći skalpel, šilo, špagu i iglu. Napravili su uvezane blokove od pak papira. Na kraju su te uvezane knjižice ukrašavali malim medaljonima od gline, koje su izradili članovi Keramičarske grupe. Medaljone su nizali na špagu koja je visjela iz uvezanih knjižica. Ti nanizani medaljoni nisu samo ukras već mogu poslužiti i kao straničnik.
Voditelj je izložio mnoštvo svojih unikata u kojima je došla do izražaja njegova kreativnost, strpljivost i upornost. I ova nesvakidašnja izložba je također na sudionike djelovala motivirajuće i opuštajuće. Zasitili smo se isprazne verbalizacije na stručnim skupovima gdje se često frontalno iznosi ili se na zaslonu prikazuje nečije istraživanje te se drže monotona predavanja. Nakon ovih radionica osjećalo se zadovoljstvo sudionika koji su mahom u evaluacijskom listovima napisali da će moći veći dio ovoga primijeniti na satovima. Sve naše obrazovanje treba biti okrenuto primjeni u praksi. Davno su rekli stari Rimljani: "Theoria sine praxi sicut currus sine axi." (Teorija bez prakse je kao kola bez osovine.)

Jerko Barišić OŠ "Grigor Vitez" Sveti Ivan Žabno
Studeni 2014.

Na poziv Suzane Bernat voditeljice Likovna radionica ACT u Čakovcu održana je radionica Ručnog uveza knjiga harmonika uvezom. Voditelj radionice bio je Zoran Vidaković.Studeni 2014.

U sklopu izložbe Otk(r)ivanje srca u Školskoj knjižnici Srednje škole Petrinja održana je radionica ručnog uveza. Učenici srednje škole okušali su se u izradi noteza japanskim uvezom. Voditelj radionice bio je Zoran Vidaković.

Studeni 2014. 

Veliki prijatelj GKĐ Zoran Vidaković održao je kreativnu radionicu za učenike srednje škole. Kako je tema ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige Ljubav, učenici su izrađivali knjige u obliku srca. 

Lipanj 2014. 

Dječje glazbene igre KUKURIJEK 2014.

U sklopu Međunarodnog dječjeg glazbenog festivala KUKURIČEK 2014. danas 21.6. i sutra 22.6. 2014. održava se niz dječjih radionica. Među njima bila je i radionica IZRADIMO SAMI KNJIGE SVOJE u organizaciji Domaće radinosti Ručni uvez Zoranoske.


Lipanj 2014. 

Radionica u Muzeju Koprivnica

U subotu 7.6. Malci muzealci su se skupili u velikom broju i dovršili izradu vlastitih slikovnica zajedno sa Zoranom Vidaković koji se bavi ručnim oblikovanjem i uvezom knjiga, koristeći različite materijale - pritom se okreće i recikliranju. Neke od jedinstvenih, kreativnih i šarenih slikovnica njih možete vidjeti u nastavku!

Svibanj 2014. 

Radionica u Petrinji


Prije otvorenja izložbe Otk(r)ivanje srca održana je radionica ručne izrade malih knjižica u raznim oblicima. U radionici su sudjelovali učenici drugih i četvrtih razreda I. Osnovne škole u Petrinji koji su uživali u izradi origami knjiga, knjiga u obliku srca, harmonika knjiga. Stvaralački raspoložena dječica zdušno su slušala sve Zoranove upute kako izraditi jednostavne knjižice, da bi na kraju zajedno sa svojim učiteljem Zoranom posjetili netom postavljenu izložbu gdje im je Zoran pojasnio svako nastalo izloženo djelo.
Projekt "Book reports"

Tijekom mjeseca travnja, učenici 6.a, 6.b i 6.c OŠ Grgura Karlovčana Đurđevac sudjelovali su u projektu Book reports u sklopu nastave engleskog jezika.
U prvim etapama projekta, učenici su čitali slikovnice (klasične priče i bajke) na engleskom jeziku. Kako bi pokazali razumijevanje teksta i izrazili osobni stav, prezentirali su odabrane priče pisanjem kratkog sadržaja, odabirom omiljenog lika, scene i citata te ocjenjivanjem pročitanog, izradivši tako stranice svoje lektirne slikovnice.
U drugom dijelu projekta, uslijedila je korelacija s likovnom kulturom. Učenici su crtali naslovnicu svoje slikovnice, omiljene likove, scene i različite simbole iz priča. Učitelj likovne kulture Zoran Vidaković, održao je radionicu te pokazao učenicima kako ručno uvesti njihove „stranice“ u male knjižice (slikovnice) pomoću šila, igle i konca.
Ponosni na uloženi trud i predani rad, učenici su svoje uratke izložili na školskom panou.
Arijana LenardićUčenici 4.a razreda OŠ Grgura Karlovčana Đurđevac obilježili su Međunarodni dan obitelji.

Današnji dan smo posvetili raznim aktivnostima kojima smo naglašavali važnost obitelji kao osnovnog elementa svakog društva.

Kroz integrirani radni dan smo isticali obiteljske vrijednosti, ali i prava i dužnosti svakog člana obitelji. Crtali smo, pisali, razgovarali, predstavljali članove svojih obitelji te od dječjih uradaka izradili razredni plakat.

Imali smo i gosta u razredu, nastavnika likovne kulture Zorana Vidakovića, s kojim smo se jako lijepo zabavili. Djeca su, uz njegovo vodstvo, samostalno izradila šaljive knjižice s crtežima članova svojih obitelji i kućnih ljubimaca. Djeca su uživala stvarajući u radionici i proširujući svoja znanja.

Sanja Sabolić
Radionica u Sisku

U subotu, 26.04.2014. je u Dječjem odjelu Ogranka Caprag održana kreativna radionica pod vodstvom učitelja likovne kulture iz Đurđevca, Zorana Vidakovića na temu“ Ručno uvezivanje knjiga“. U radionici su sudjelovala djeca osnovnoškolskog uzrasta koja su izradila male, unikatne knjižice. Radionica je održana u sklopu putujuće izložbe “Mnogocrtje, višeglasje, oblici i svjetlopisi”.koja je postavljena u Ogranku Caprag od 25. travnja do 25.svibnja.

Radionica u OŠ Nikola Tesla Zagreb

"Za učenike četvrtih razreda organizirana je i radionica "Izrada knjižica brošurnim uvezom". Stručnom vodstvu radionice, gospodinu Zoranu Vidakoviću - nastavniku likovne kulture iz Đurđevca, pridružile su se i učiteljica Marijana Kovačić i školska knjižničarka. Učenici su kroz dvosatnu radionicu praktičnim radom usvojili vještine izrade i uveza jednostavnijih knjižica dobivši pregršt novih zanimljivih i kreativnih ideja kada i na koji način najbolje koristiti svoje male unikatne radove."

Milena Jukić Bandić

Učenici Medicinske škole Bjelovar u Noći knjige naučili su nešto novo! 

"Posljednja je aktivnost bila radionica ručnog uveza knjiga koju je vodio Zoran Vidaković, kreativni, svestrani umjetnik, nastavnik u OŠ Grgura Karlovčana. Njegovi notesi, knjižice i knjige, koje je donio i priredio malu izložbu za sudionike radionice, osvajaju neodoljivim šarmom. Očigledno je puno ljubavi, znanja, vještina, ukusa i vremena utrošeno u svaki unikatni primjerak. Glavna njegova misao vodilja izrečena je u citatu Božice Jelušić s kojom ovaj umjetnik često surađuje: »Vraćamo se ideji rukotvorenja, tajnama zanata, vremenu kad je knjiga bila statusni i kulturološki objekt, na ponos svog vlasnika.«. Učenice Medicinske škole izradile su tako vlastite knjižice koje će dobiti pravu vrijednost tek kada ih ispune crtežima, poezijom, bilješkama, riječima koje će se igrati u knjigama još dugo, dugo u noć."

preuzeto sa http://www.zvono.eu/portal/skolsko-zvono/skolske-aktivnosti/9670-noc-knjige-u-knjiznici-na-kraju-grada

Ožujak 2014. 

Radionica u Osijeku

Prije otvorenja izložbe Okt(r)ivanje srca u GISKO knjižnici učenici trećeg razreda Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek imali su priliku naučiti izrađivati vlastitke knjižice japanskim uvezom. Knjižice su izrađivali od pak papira i uvezivali špagom tradicionalnim japanskim uvezom. Pri kraju radionice jedan od učenika u svoju knjižici nacrtao je strip. 

Siječanj 2014. 

Radionica u Splitu

U Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu na Odjelu za djecu održana je radionica "Izradimo sami knjige svoje".

Voditelj radionice bio je Zoran Vidaković, učitelj likovne kulture, a suvoditelji Dona Tomić, Nives Čičin Šain i Sanja Flajs Vidaković. 
Na radionici su sudjelovali polaznici kreativnih radionica u knjižnici kao i zainteresirani učenici nižih razreda osnovne škole. 

Polaznici su imali priliku naučiti izradu knjige od jednog lista papira, origami knjigu i knjigu u obliku torbe.

Radionica "Izradimo sami knjige svoje"  prateća je aktivnost izložbi Otk(r)ivanje srca.
Prosinac 2013. 

Radionica Nova Gradiška

Moj grad u čarobnoj knjizi

U Gradskoj knjižnici Nova Gradiška na Odjelu za djecu održana radionica "Izradimo sami knjige svoje".
Voditelj radionice bio je Zoran Vidaković, dipl. učitelj razredne nastave i likovne kulture, uz asistenticu Ivu Sertić Samac dipl. uč. razredne nastave i pojačanog predmeta engl. jezika.
Na radionici su sudjelovali učenici OŠ "Mato Lovrak"; Sara Straga-Šašić, Lana Krizmanić, Maja Kalić, Marko Ivanišević, Anja Vukelić, Ivana Vindžanović, Ana Anjoš, Marin Dubovski, Ivana Vidović, te Ema i Nika Straga-Šašić, a obrađen je jedan od najjednostavnijih uveza, brošurni uvez knjiga.
Radionica "Izradimo sami knjige svoje" počela je svoj put u Đurđevcu, a proširila se na cijelu Hrvatsku, a možemo reći i da je prateća aktivnost izložbi Otk(r)ivanje srca.
Tekst preuzet sa: http://www.ngonline.net/kultura/vijesti-kultura/ostalo/2363-radionica-izradimo-sami-knjige-svoje-fotoProsinac 2013. 

Božićna radionica u Barnagoru


Učenici 3. d razreda sa svojim roditeljima i učiteljem Zoranom Vidakovićem, posjetili su  Dvor Barnagor.

U blizini Čepelovca nalazi se ladanjsko imanje, danas u vlasništvu obitelji Jelušić-Kranželić, a nekad obitelji Trezić.
Na samom početku susreta učenici i roditelji 3. d razreda razgledali su dvor  i saznali zanimljive činjenice o povijesti Barnagora i njegovim bivšim vlasnicima.
Nakon razgledavnja povijesnog zdanja Dvora Barnagora, u atelieru  Ars Barnagor održana je radionica za djecu i roditelje.  Učenici su izrađivali unikatne notese od recikliranih materijala, plastičnih vrećica i pak papira.
Radionica je završila kratkim domjenkom kao znak zahvale izvrsne međusobne suradnje učenika, roditelja i učitelja u razdoblju od tri školske godine.Studeni 2013. 

Radionica u Belišću

Brošurni uvez 


Radionica uvezivanja notesa s recikliranim materijalima održana je 29.11.2013. u Gradskoj knjižnici i čitaonici Belišće za učenike sedmih razreda a voditelj radionice bio je Zoran Vidaković iz Đurđevca. 

Fotografije i priprema materijala za radionicu:  Jasna Cukrov Andrišić
Studeni 2013. 


Radionica u Đurđevcu - reciklirane bilježnice


Radionica izrade recikliranih bilježnica uvezanih brošurnim uvezom održana je 5.11.2013. u Gradskoj knjižnici Đurđevac za učenike 3. i 4. razreda Gimnazije Dr. Ivana Kranjčeva iz Đurđevca. 

Za izradu bilježnica korišteni su reciklirani materijal - plastične vrećice, pak papir, špaga i gumbi.


Voditelj radionice bio je Zoran Vidaković iz Đurđevca a suvoditeljica Cecilija Kopljarević. 


Svibanj 2013. 


Izrada knjiga harmonika uvezom


U sklopu projekta gost u razredu, u petak 17. svibnja 2013., u 7. c razredu Osnovne škole Grgura Karlovčana gostovao je učitelj razredne nastave i likovne kulture Zoran Vidaković. Učitelj Vidaković bavi se ručnim uvezivanjem knjiga pa je harmonika uvez knjige bila i tema radionice. Svaki je učenik izradio po jednu knjigu harmonika uvezom i u nju upisao svoje stihove nastale na satima hrvatskoga jezika.


Tekst napisala učiteljica Antonela Carek, razrednica 7.c 
U školskoj godini  2012. / 2013. Ekološka družina Osnovne škole Ivan Lacković Croata Kalinovac  je ostvarila jedan iznimno vrijedan projekt „Modeli kukaca“ sa učiteljicom Martinom Lovrak Ivanov.  Projekt je krenuo sa  istraživanjem obilježja  kukaca, njihovim ponašanjem te prilagodbi staništu izabranih kukaca- mrava, skakavca, vretenca , jelenaka i leptira velikog livadnog plavca. 

Sljedeća aktivnost je bila pronaći potrebne materijale u otpadu u školi i kod kuće koji će se koristiti za izradu kukaca- plastične boce, razni poklopci, novinski papir, karton, žica i drugi.  U likovnom izričaju i postupku kaširanja učenike je vodio  gost predavač učitelj Zoran Vidaković . Prvo je bilo potrebno modelirati oblik određenog kukca, učvrstiti i krenuti sa procesom kaširanja-što se odvijalo  u nekoliko susreta. Nakon sušenja kukaca- slijedilo je bojenje temperama i usklađivanje boja što prirodnijem izgledu kukaca. Nakon višemjesečnog rada i truda modeli kukaca su postavljeni na strop učionice biologije i kemije u OŠ Ivana Lackovica Croate Kalinovac.
                  Tekst napisala:  Martina Lovrak Ivanov


Listopad 2012. 

Međuškolsko ekološko prijateljstvo je projekt Ekološke družine Osnovne škole Ivan Lackovića Croata Kalinovac i Knjigaonice Osnovne škole Grgura Karlovčana Đurđevac sa njihovim učiteljima Martinom Lovrak Ivanov  Zoranom Vidakovićem. Tijekom školske godine učenici ove dvije izvannastavne aktivnosti iz različitih škola održat ce niz zajedničkih susreta i radionica.

Cilje projekta je razvijanje ekološke svijesti,  prepoznavanje vrijednosti i primjena recikliranja kao načina zbrinjavanja otpada, upotreba recikliranog materijala u kreativnim radionicama  te promoviranja zaštićenih prirodnih vrijednosti Koprivničko - križevačke županije.
Prvi radionica održana je 10.10.2012. u Đurđevcu u OŠ Grgura Karlovčana Đurđevac gdje su učenici iz obje škole imali prilike naučiti cijeli postupak recikliranja papira.


Lipanj 2012.
Polaznici Kreativne igraonica dječjeg vrtića “Maslačak” u Đurđevcu sa svojom voditeljicom Ines Bilas Popović, tijekom cijele godine stvarali su priču Zelena kuća.
Kreativna igraonica dječjeg vrtića “Maslačak” ugostila je Zorana Vidakovića,  đurđevačkog kreativca i učitelja u Osnovnoj školi Grgura Karlovčana i zajedno su izradili knjige u koje je smještena priča Zelena kuća.Travanj 2012.

Nataša Švaco, dipl. knjižničarka iz Osnovne škole Grgura Karlovčana iz Đurđevca, prezentirala je projektnu nastavu pod nazivom Izradimo sami knjige svoje, koja se provodi u njihovoj školi u suradnji sa Zoranom Vidakovićem, dipl. učiteljem razredne nastave. 
Gospodin Vidaković bavi se tehnikama ručnog uveza knjiga. Pod njegovim vodstvom knjižničari su imali prilike u radionici ispitati svoje kreativne sposobnosti u ručnoj izradi knjige te upoznati načine na koje stečena iskustva mogu uključiti u knjižnično-informacijsko obrazovanje u vlastitoj knjižnici. Zaključci sa skupa poručuju da u procesu samovrednovanja uspješne rezultate može očekivati samo aktivan i kreativan školski knjižničar.Travanj 2012.
„Kako nastaje knjiga“
U sklopu Noći knjige 2012. održana je i kreativna radionica za djecu osnovnoškolske dobi u kojoj su djeca saznala tko su ljudi važni za nastanak knjige, koji su važni dijelovi knjige i kako nastaju. Djeca su imala prilike sama sašiti brošurni uvez jedne male knjige i postati njen ilustrator dodajući inicijale i ilustracije uz tekst. Radionicu su vodili učitelj i prijatelj knjižnice Zoran Vidaković koji se već nekoliko godina bavi ručnim uvezivanjem knjiga i knjizničarka Ivanka Ferenčić Martinčić.2011.

Prosinac, 2011. 


U sklopu Županijskog stručnog vijeća održanog 19. prosinca 2011. u OŠ Grgura Karlovčana u Đurđevcu održana je kreativna radionica Ručnog uveza knjiga. Voditelj radionice bio je učitelj Zoran Vidaković.

RADIONICA U OSNOVNOJ ŠKOLI MEDVEDGRAD U ZAGREBU
Na inicijativu prijateljica i kolegica iz OŠ Medvedgrad u Zagrebu održana je radionica Ručnog uveza knjiga.  Sudionice radionice imale su priliku naučiti nekoliko vrsta uveza knjiga od jednog lista papira te harmonika uvez. Prema vrednovanju na kraju radionice učiteljice su naglasile da im je radionica korisna i da će svakako znanje upotrijebiti u svojem svakodnevnom poslu s učenicima. 

GALERIJA STUDIO NEST - Zagreb 

U Galeriji Studio Nest u Zagrebu u prosincu 2011. održano je nekoliko radionica Ručnog uveza knjiga. Polaznice radionice Ručni uvez knjiga imali su prilike naučiti ručnu izradu knjiga uvezanih harmonika i brošurnim načinom uvezivanja. U ugodnom druženju nastale su brojne knjižice koje su uz novostečeno znanje obogatile sudionice radionice. 
1. KREATIVNA DOGAĐALICA Studio smijeha (bivše kino Studio) 

U sklopu prve Kreativne događalice - cjelodnevnog kreativnog druženja koje je okupilo oko 30tak izlagača unikatnih rukotvorina održane su i brojne kreativne radionice za sve zainteresirane građane. 

Jedna od radionica je bila i Ručni uvez knjiga na kojoj su polaznice imale priliku naučiti uvezivati knjige brošurnim načinom uveza. Listopad, 2011.

U sklopu Županijskog stručnog vijeća održanog u OŠ Kloštar Podravski u Kloštru Podravskom, održana je kreativna radionica Ručnog uveza knjiga. Voditelj radionice bio je učitelj Zoran Vidaković.

BROŠURNI UVEZ - radionica izrade noteza u Gradskoj knjižnici Đurđevac
SVAKI DAN JEDAN STIH 
Kako je ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige posvećen pjesnicima u Gradskoj je knjižnici Đurđevac pripremili smo akciju "Svaki dan jedan stih".
Već ovog ljeta, uz pomoć volonterki iz udruge Ruka u ruci te voditelja radionice Zorana Vidakovića, za korisnike Gradske knjižnice Đurđevac pripremljeno je više od 600 ručno rađenih bookmarka (straničnika).
Straničnici su dekorirani unikatnim žigovima i kičankom od vune. Svakog dana u vrijeme trajanja Mjeseca knjige korisnike očekuju stihovi drugog hrvatskog pjesnika.Kolovoz, 2011.

Za voditeljice Udruge djece i mladih s poteškoćama u razvoju Zvono iz Belišća održana je radionica ručnog uvezivanja knjiga. Voditelj radionice bio je Đurđevčanin, sirovokatalenski učitelj Zoran Vidaković.LJETO U KNJIŽNICI 2011. 

Sanja Flajs Vidaković i Zoran Vidaković bili su voditelji lutkaonice. Prema matrici djeca su izrezala osnovne likove iz dječjih bajki (Crvenkapicu, lovca, Snjeguljicu, princa, patuljke, vuka, baku). Papirom u boji oblačili su likove u njihove boje. Oči i ostali detalji naglašeni su flomasterima, a dodatni detalji odjeće i nekih predmeta naglašeni su vodenim bojama. Na kraju su sve lutke zalijepljene na štapiće za ražnjiće. Nastavak radionice uslijedit će u Mjesecu knjige s igrokazima bajki na dječjem odjelu.


PROJEKT - Izradimo sami knjige svoje - 2 dio
Voditelj radionice: Zoran Vidaković

4. ožujka 2011. u knjižnici OŠ Grgura Karlovčana Đurđevac održana je prva u nizu ovogodišnjih radionica u sklopu projekta Izradimo sami knjige svoje. Projekt su osmislili knjižničarka Nataša Švaco i učitelj Zoran Vidaković. U projektu sudjeluju članovi knjižničarske grupe i učenici PŠ Sirova Katalena. Tema prve radionice bila je japanski uvez.

Tema prve ovogodišnje radionice bila je učenicima vrlo zanimljiva. Za izradu knjižica korišten je pak papir i špaga. Učenici su prvo izrezali pak papir, izbušili rupe i špagom spojili listove u knjižicu japanskim uvezom.

Korice knjižice ukrasili su ručno izrađenim žigovima prema izboru. 

Učenici su bili jako zainteresirani i uratke su ovaj puta odnijeli kući. Dogovorili smo sljedeću radionicu u istom sastavu 18.3. no ovaj puta radovi će ostati u arhivi knjižnice. Dogovorit ćemo prethodno sadržajnu opremljenost svake knjižice te će prema tome učenici prilagoditi veličinu i način uveza pojedinih knjižica.

2010.

Studeni 2010.
Kreativna radionica „Izradimo sami knjige svoje“održana u knjižnici i čitaonici Belišće, a vodio ju je vodio Zoran Vidaković, umjetnik iz Đurđevca, oduševila je učenice osmih razreda Osnovne škole Ivana Kukuljevića Belišće, te nekolicinu odraslih. U jednosatnoj radionici, zainteresirani su naučili kako od šarenih papira izraditi knjižicu – spomenar, zajedno s koricama i uvezom.

PROMOCIJA KNJIGE I LITERARNO - LIKOVNO - EKOLOŠKA RADIONICA
Voditelji radionica: Božica Jelušić i Zoran Vidaković


U četvrtak, 28. listopada 2010. godine, povodom Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica, u knjižnici OŠ Grgura Karlovčana Đurđevac upriličen je jesenski susret s književnicom i ekologinjom Božicom Jelušić. Veselu jesen duginih i razigranih boja uljepšala je književnica i njen suradnik, a naš učitelj  Zoran Vidaković.
Tom prigodom promovirana je autoričina nova zbirka pjesama Ljestve od svile.

   


Zbirka se sastoji od pjesama objavljenih u čitankama i dječjim časopisima. Tradicionalno, treću godinu za redom, u sklopu druženja s književnicom održana je i likovno ekološka radionica Jesenje lišće.
Voditelj radionice bio je učitelj Zoran Vidaković. U radionici su sudjelovali učenici od trećeg do sedmog razreda podijeljeni u pet skupina.       
U radu su koristili kombiniranu tehniku novinskog kolaža i akvarela.


IZRADIMO SAMI KNJIGE SVOJE
Voditelj radionice: Zoran Vidaković

Projekt Izradimo sami knjige svoje osmislili su i započeli knjižničarka u Oš Grgura Karlovčana Đurđevac Nataša Švaco i učitelj RN Zoran Vidaković. Knjižničarska grupa i učenici PŠ Sirova Katalena pod voditeljstvom učitelja Zorana Vidakovića, tijekom cijele nastavne godine, izrađivali su na radionicama knjižice harmonika uvezom. Korice su ukrašavali ručno izrađenim žigovima od gumica za brisanje. Unutrašnjost knjiga mladi knjižničari ispunili su raznim zanimljivostima o Grguru Karlovčanu, Đurđevačkim pijescima, rijeci Dravi,  povijesti Hrvata, Legendi o Picokima, kajkavskim pjesmama, slavnim osobama, rock 'n rollu. Pisali su u knjižice i kajkavski igrokaz, bonton, prava i obveze čitača, načine zaštite knjige, tinejdžerske poruke. Učenici PŠ Sirova Katalena su pak svoje knjižice koristili u sklopu dodatne nastave iz prirode i društva te likovne kulture.
RADIONICE U GRADSKOJ KNJIŽNICI ĐURĐEVAC - DJEČJI ODJEL

N
AŠE MALO KAZALIŠTE
Voditelji radionica: Zoran Vidaković i Sanja Flajs Vidaković

Budući da je za izradu kazališta potreban velik prostor, tako smo se i mi razmili po svim odjelima Gradske knjižnice Đurđevac.

Na dječjem odjelu izrađivala se konstrukcija kazališta. Djeca su pilila drvene dašćice za kartonsku kunstrukciju te dobro zalijepili dijelove pod budnim okom učiteljem Zorana Vidakovića.

Druga grupa bila je na studijskom odjelu s profesoricom Sanjom Flajs Vidaković gdje su izrezivali novinski papir za kaširanje konstrukcije kazališta i izrađivali i bojali natpis NAŠE MALO KAZALIŠTE.

Nakon kaširanja uslijedilo je bojanje cijele konstrukcije kazališta Dipi bojama i spužvicama. Još se trebaju dodati zavjese koje su se također šivale na dječjem odjelu, a koje je donirao VIT-commerce iz Pitomače.

LUTKE ZA NAŠE MALO KAZALIŠTE
Voditelji radionica: Zoran Vidaković i Sanja Flajs Vidaković

U petak, 23. srpnja, u Gradskoj je knjižnici održana još jedna u nizu kreativnih radionica za djecu u sklopu programa Ljeto u knjižnici 2010. I ovog petka voditelji radionice su bili Sanja Flajs Vidaković i Zoran Vidaković, a radile su se lutke za naše malo kazalište nastalo na posljednjoj radionici. Lutke "zijevalice" napravljene su od papira i odmah upotrijebljene. Cijela se priča završava tek 20. kolovoza na "RADIONICI IZNENAĐENJA" na koju će biti pozvani djeca i roditelji.

JA NEĆU BITI VUK - LUTKARSKA PREDSTAVA
Voditelji: Sanja Flajs Vidaković i Zoran Vidaković

Ja neću biti vuk naziv je lutkarske predstave Verice Coffoue, koju su izveli polaznici ljetnih radionica.
Nastavak je to ranijih kreativnih radionica koju su vodili Sanja i Zoran Vidaković, izrade malog kazališta i lutaka zijevalica. Tako su se našli vuk i lisica, Miki i Mini Mouse, ježić i zeko i djevojčica Ana u lutkarskoj predstavi održanoj, i ovoga puta na studijskom odjelu Gradske knjižnice Đurđevac, jer je dječji odjel bio premalen. U publici koja je ispunila cijelo gledalište, bili su tate i mame, bake i braća, i poneka teta. Izvedba je bila uspješna, dinamična, te je zaokupila svu pozornost gledateljstva.
Ova predstava je prva u nizu NAŠEG MALOG KAZALIŠTA
2009.


RADIONICE U GRADSKOJ KNJIŽNICI ĐURĐEVAC - DJEČJI ODJEL
Voditelji: Sanja Flajs Vidaković i Zoran Vidaković

S
anja i Zoran su u sklopu radionica Ljeto 2009. u srijedu 22. srpnja 2009. održali radionicu ručnog uveza knjiga japanskim načinom. Djeca su prednju i zadnju stranu knjiga ukrašavali vodenim bojama tehnikom prskanja i ručno rađenim žigovima. Svaki polaznik je oslikao svoje naslovnice, a onda su knjige ručno uvezivali. Na kraju je napravljena zajednička prigodna izložba. 

2008.

PROMOCIJA KNJIGE I LITERARNO - LIKOVNO - EKOLOŠKA RADIONICA
Voditelji radionica: Božica Jelušić i Zoran Vidaković

Dana 27. listopada 2008. u školskoj knjižnici organiziran je književni susret na neuobičajeni način s poznatom hrvatskom književnicom, đurđevčankom Božicom Jelušić.
Uz razgovor, čitanje dijelova priče, održana je i likovna radionica koju je vodio učitelj Zoran Vidaković. Književnica je osnovnoškolcima predstavila svoj novi uradak, slikovnicu za djecu svih uzrasta pod nazivom Priča o Jakovu Oblaku. U društvu Anice Šabarić, voditeljice Gradske knjižnice u Đurđevcu, poznata je književnica i ljubitelj prirode govorila o inspiraciji prirodom. Pročitala je neke dijelove svoje slikovnice kao inspiraciju učenicima koji su potom, prema uputama učitelja Zorana Vidakovića, slikali na temu oblaka. Dječje radove, izložene u školskoj knjižnici, učitelj Zoran Vidaković uvezao je u likovnu mapu, koju korisnici mogu pogledati i listati u našoj knjižnici.


Nema komentara:

Objavi komentar